En/Se
Skandinavische Einfach, Mälarhusen
2003 Sommarhuset
klicka för att se bilder
Bjartmar och Hylta Arkitekter | 'Skandinavische Einfach', Mälarhusen
klicka för att se bilder

Sommarhuset ligger i sandklitter med fri utsikt mot havet och Bornholm. Landskapet har inspirerat till en enkel och stram byggnad som genom att följa sandklitternas topografi reser sig generöst mot havet. Stora glaspartier och en återhållsam färgsättning strävar efter att sammanfläta byggnaden med sin omgivning.

Bottenvåning och ovanvåning förbinds med varandra genom det öppna generösa trapphuset. Även invändigt har huset inspirerats av landskapet och av att röra sig genom klitterna och sanddynerna; det mjuka flödet runt, igenom och tillbaka. I bottenvåningens olika golvnivåer horisontellt och vertikalt och sedan en dramatisk vertikalitet i trapphuset; bestigning till en dyntopp (övre hallen) med utsikt över sanddynerna, havet och Bornholm.

Ursprungligen från danska Melahusen där mela är ett annat ord för mjöl. Mela av att sanden är fin och vit som mjöl. Publicerad i boken Skandinavische Einfach av Thomas Steinfeldt och Jon Steinfeldt, som ett av tio utvalda skandinaviska hus.